Categories
Film og fjernsyn

Dement Jernkvinne

Streeps storspill alene gjør filmen om ”Jernkvinnen” til en minneverdig opplevelse.

I ”Jernkvinnen” blir vi kjent med den aldrende Margaret Thatcher som en dement kvinne i 80 årene tolket av Meryl Streep. Historien om hvordan hun ble Storbritannias første kvinnelige statsminister blir skildret gjennom tilbakeblikk  fra Thatcher mens hun vandrer forvirret rundt i huset og snakker med sin avdøde ektemann.

”Jernkvinnen” er like mye en fortelling om problemstillingene rundt demens som det er historien om Storbritannias lengst sittende statsminister. Tilbakeblikkene oppfattes som korte og til dels usammenhengende. Når livet til en så betydningsfull, kontroversiell og omstridt kvinne brettes ut på lerret, hadde det i større grad vært ønskelig å få innblikk i det politiske aspektet, heller enn hennes demente hverdag.

Regisør Phyllida Lloyd og manusforfatter Abi Morgan har valgt å legge filmens fokus til mennesket Maggie Thatcher som på mesterlig vis blir skildret gjennom Meryl Streeps eksepsjonelle skuespiller presentasjoner. Hun skildrer Thatcher gjennom flere epoker i livet på en mer enn troverdig måte. Streep alene gjør filmen til en minneverdig opplevelse, i en ellers middelmådig historie.

Leave a Reply