Categories
Film og fjernsyn

En stille hyllest til filmhistorien

En magisk svunnen tid.

Originaltittel: “The Artist”. Sjanger: Drama/komedie/romantikk. Regi: Michel Hazanavicious.  Land: Frankrike. Alder: 7 år. Spilletid:  1 time og 41 minutter

Filmen The Artist gjør det mulig å drømme seg tilbake til gylne filmøyeblikk.  Filmen gir innblikk i filmhistorien på 1920-tallet og viser filmhistoriens banebrytende forløp videre. En kjærlighetshistorie veves inn i handlingen, som fremstilles i nostalgisk svart-hvitt, og kaster et behagelig slør over det hele.

En kan hevde at The Artist er en helt vanlig Hollywood-film, fordi at den romantiske historien er et bærende element i framstillingen. Men filmen favner bredere i sitt gode forsøk på å vise filmhistorisk utvikling.

Vi møter innledningsvis stumfilmstjernen George Valentin på 1920-tallet. Han kan ikke se for seg at talefilmen skal utrydde stumfilmen. Tilfeldigvis møter han på den unge skuespilleren Peppy Miller, som blir forelsket i ham. Samtidig gjør hun en stadig større karriere innenfor talefilmen, som til slutt utrydder stumfilmen helt. Dermed er Georges arbeidsområde revet vekk og mye av hans tilværelse rakner. Alt dette skjer mens de stadig har et godt øye til hverandre.

Filmen peker på at stumfilm og talefilm er to helt forskjellige måter å presentere film på. I stumfilmen måtte handlingen vises tydelig. Den var derfor i stor grad basert på ansikts -og kroppsuttrykk og skuespillerne spilte på følelser og begeistring. Musikken underbygde stemningen ytterligere. Med ord som et viktig virkemiddel innenfor talefilmen ble uttrykket helt annerledes. Det er mulig at dette ga rom for et dypere og et mer alvorlig og dramatisk handlingsplan. I The Artist inntreffer krisen rundt Georges nedadgående karriere akkurat da talefilmen begynner å ta over. Dette er et naturlig handlingsforløp, men kanskje ikke helt tilfeldig.

The Artist er uten tvil en filmperle for filmhistoriekjennere og andre som bare vil oppleve litt filmmagi. Kjærlighetshistorien som er bevegende gjør den universell og levend

Leave a Reply